Литература:
Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet / R. Estruch, E. Ros, J. Salas-Salvadó [et al.] // The New England Journal of Medicine. – 2013. – Vol. 368, № 14. – P. 1279–1290.
Mediterranean diet and cardiovascular health: teachings of the PREDIMED study / E. Ros, M. A. Martínez-González, R. Estruch [et al.] // Advances in Nutrition. – 2014. – Vol. 5, № 3. – P. 330–336.
Внутренние болезни : (в таблицах и рисунках) : учебно-методическое пособие / К. И. Теблоев, Л. Д. Макоева, К. А. Фомина [и др.]. – Москва : Московский государственный медико-стоматологический университет им. А. И. Евдокимова, 2019. – 6 т.
2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk / F. Mach, C. Baigent, A. L. Catapano [et al.] // European Heart Journal. – 2020. – Vol. 41, № 1. – P. 111–188.
Диагностика и коррекция нарушений липидного обмена с целью профилактики и лечения атеросклероза. Российские рекомендации, VII пересмотр / В. В. Кухарчук, М. В. Ежов, И. В. Сергиенко [и др.] // Атеросклероз и дислипидемии. – 2020. – Т. 1 (38). – С. 7–40.
Diet, lifestyle, smoking / L. Tokgozoglu, V. Hekimsoy, G. Costabile [et al.] // Prevention and treatment of atherosclerosis : improving state-of-the-art management and search for novel targets / ed. by A. von Eckardstein, C. J. Binder. – Cham : Springer Nature, 2022. – P. 3–24. – (Handbook of experimental pharmacology ; vol. 270).
Интернет-ресурсы:
Supplementary information to Primary prevention of cardiovascular disease with Mediterranean diet // The New England Journal of Medicine.
Опубликовано 24 января 2024 г. в 13:19 (GMT+3). Последнее обновление 24 января 2024 г. в 13:19 (GMT+3).